Martine Harthoorn

Heb je weleens ervaren dat je vol goede moed begint aan je voornemens, maar dat je lichaam je steeds in de steek lijkt te laten? Dat je wel wilt veranderen, maar telkens terugvalt in je oude patroon? Dit overkwam mij ook, en ik wil je graag meenemen in mijn eigen verhaal en uitleggen hoe dit werkt.

Mijn verhaal: hoe ik vastliep

Jaren geleden was mijn leven één strak schema. Elke ochtend vroeg opstaan, studeren, de kinderen naar school brengen, werken, boodschappen doen, koken, tijd maken voor de kinderen, ze naar bed brengen, en daarna nog even zitten om vervolgens rond middernacht naar bed te gaan. Dag in, dag uit. Ik leefde op discipline: slechts vijf uur slaap per nacht en alles volgens planning.

Wanneer ik een dip voelde en moe werd, vulde ik die momenten op met een reep chocolade. Er was geen tijd voor mezelf, geen tijd voor vriendinnen, zelfs geen moment om rustig adem te halen. Mijn lichaam begon te protesteren. Ik kreeg blaasontsteking na blaasontsteking, darmklachten, en mijn spieren zaten volledig vast. Ik wist dat er iets moest veranderen. Ik wilde meer tijd voor mezelf en mijn gezin, letterlijk meer ademruimte. Maar elke poging mislukte. Er kwam steeds iets tussen, en telkens viel ik terug in mijn oude patroon.

Hoe werken onze hersenen?

Om te begrijpen waarom dit zo vaak gebeurt, is het belangrijk om te weten hoe onze hersenen functioneren.

95% van wat we dagelijks doen, gebeurt onbewust. Slechts 5% is bewust. Onze hersenen zijn er namelijk op gericht om energie te besparen door zoveel mogelijk op de automatische piloot te doen. Hoe zit dat precies?

Onze hersenen zijn opgebouwd uit drie delen die elk een eigen functie hebben:

  1. De hersenstam
    Dit is ons oudste hersendeel, dat verantwoordelijk is voor de automatische processen in ons lichaam. Denk aan ademhaling, hartslag, bloeddruk, lichaamstemperatuur, spijsvertering, reflexen (zoals slikken, hoesten en gapen), en zelfs ons slaap- en waakritme. De hersenstam “denkt” niet, maar voelt continu of alles klopt in ons lichaam.
  2. Het limbisch systeem
    Dit wordt ook wel ons gevoelssysteem genoemd. Het verbindt emoties met gedrag en speelt een grote rol bij herinneringen. Zo kan een geur bijvoorbeeld direct een emotie of herinnering oproepen. In dit systeem zit ook ons beloningssysteem, dat ons motiveert met fijne gevoelens wanneer we iets doen wat goed voelt, zoals een knuffel krijgen of een doel behalen. Dit systeem is gericht op het zoeken van beloningen en het ervaren van geluk.
  3. De prefrontale cortex
    Dit is het jongste deel van onze hersenen, dat pas volledig ontwikkeld is rond je 25e-27e levensjaar. Hier worden plannen gemaakt, keuzes overwogen, en doelen gesteld. Ook onze zelfbeheersing zit in dit deel van de hersenen. Zolang de hersenstam geen stress registreert en ons limbisch systeem in balans is, kan de prefrontale cortex prima functioneren.

Wat gebeurt er bij stress?

Bij stress grijpt de hersenstam in. Het registreert feilloos dat er iets mis is en schakelt direct de automatische piloot in om je lichaam klaar te maken om te vechten, vluchten of bevriezen. Tegelijkertijd geeft het signalen door aan het limbisch systeem, dat emoties en stresshormonen zoals adrenaline en cortisol vrijmaakt. Dit alles zorgt ervoor dat je zorgvuldig gemaakte plannen, bedacht door je prefrontale cortex, in duigen vallen. Je lichaam neemt het over, en je valt terug in je oude gewoontes.

Hoe ik het veranderde

Ik moest eerst begrijpen hoe mijn lichaam en hersenen werkten. Ik ontdekte dat ik mijn agenda zo vol plande om te voorkomen dat ik mijn emoties onder ogen moest zien. Door hard werken en discipline hield ik mijn gevoelens “onder water” als een bal die ik wegduwde.

Ik moest leren wat écht belangrijk is in mijn leven: hoe ik rust in mijn dagen kon inbouwen, hoe ik kon voelen wat mijn lichaam nodig had, en hoe ik mijn emoties kon aankijken in plaats van ze weg te drukken. Hiervoor schakelde ik hulp in van verschillende coaches die mij leerden hoe ik mijn hersenen en gedrag beter op elkaar kon afstemmen.

Stap voor stap leerde ik:

  • Hoe mijn ademhaling en lichaam samenwerken.
  • Hoe ik mijn emoties kon herkennen en ermee om kon gaan.
  • Hoe ik routines kon aanpassen, rustmomenten kon inbouwen, en meer kon bewegen.

Het resultaat? Geen darmklachten meer, geen blaasontstekingen, en een fitter lichaam. Ik reageer nu rustiger op mijn omgeving en voel me eindelijk de vrouw die ik graag wil zijn.

De sleutels tot verandering

Wil je zelf ook je goede voornemens volhouden? Dit zijn de belangrijkste stappen die mij hebben geholpen:

  1. Stel concrete, eenvoudige doelen.
  2. Leer hoe je lichaam werkt. Begrijp waarom je hersenen doen wat ze doen.
  3. Omarm je emoties. Kijk ze aan en ga ermee om.
  4. Bouw stap voor stap nieuwe routines in.
  5. Beweeg meer en doe ademhalingsoefeningen.
  6. Wees mild voor jezelf. Als je terugvalt, evalueer wat er gebeurde en ga verder.

Gun jezelf verandering

Herken jij jezelf hierin? Dat je hoofd het wel wil, maar je lichaam niet meewerkt? Dat je keer op keer vastloopt? Gun jezelf dan de kans om dit te doorbreken. Samen kunnen we in een 1-op-1 traject werken aan overzicht, rust en een lichaam dat wél meewerkt met jouw voornemens. Deze investering in jezelf kan je meer opleveren dan je nu voor mogelijk houdt.

#goedevoornemens #stressmanagement #gedragsverandering #hersenstam #limbischsysteem #prefrontaalcortex #overleefstand #verandering #herprogrammeren #winterklaarzichtbaar

Klik hier voor een filmpje over dit onderwerp

×